Skip to content

Poesifestivalen i Larvik

Foto: Herborg Kråkevik v/ Mona Nordøy

Kjære publikum!

Det er med stor glede og stolthet vi presenterer årets poesifestival.

Med noen av Skandinavias aller beste poeter, er det virkelig et topplag vi byr på i år. Det er naturligvis ekstra stas at Nordisk råds litteraturprisvinner i 2016, Katarina Frostenson, har takket ja til å komme på vår festival.

For oss som lager festival, er det viktig å tenke både smalt og bredt når vi programmerer. Mer enn noen gang trenger vi poesien, og dens iboende kraft til å uttrykke det usigelige, det utenkelige og noen ganger, det uvirkelige. Kanskje du etter å ha hørt poetene live på festivalen, finner frem til andre ting de har skrevet.

Athena Farrokhzad sier det sånn «poesien har alltid varit det mest omedelbara och tillgripbara mediet för mig, oavsett om jag har sökt tröst, utmaning eller kunskap, eller velat säga något om vår samtid.»

Det blir ingen poesifestival uten forfattere, heller ikke uten teknikere og samarbeidspartnere, ei heller uten penger. Tusen takk til offentlige støttespillere som har bidratt, og til sponsorer.

Takk til prosjektgruppa: Irene Nørberg, Silje Therese Strømberg, Aase Wivestad, Andreas Gilhuus og Knut Hjalmar Gulliksen.

Poesihovedstad Larvik

 

Poesiseminar fredag 25. august 2017

Sliperiet, Hammergata 15, 3264 Larvik

Velkommen til poesiseminar! Har poesien forlatt hylla til fordel for en scene? Og hvis ja, hvilke muligheter gir det for poesien? Hvordan formidles poesien best på nye arenaer?

Det er egen påmelding til poesiseminaret. 450 kr inkl. enkel lunsj. Påmeldingsfrist 20. august 2017. Se lenger ned for kjøp av festivalpass og dagspass til poesifestivalen.

 • 09.00 Registrering og kaffe
 • 09.30 Velkommen
 • 09.45 Kulturelt innslag
 • 10.00 Foredrag: «Om tekst og bilder: lyrikk for barn og unge» av kunst- og litteraturkritiker Anne Schäffer
 • 11.00 Poet og illustratør Ida Lórien Ringdal leser fra sin egen diktsamling «Dette skjer ikke»
 • 11.15 Lunsj
 • 12.00 «Språkets lausbikkje, poesien. Om å fjerne snerken mellom det sørgelige øyet og den vidunderlige verden. Og omvendt.» Foredrag av poet Kjersti Bjørkmo.
 • 13.00 Pause
 • 13.15 Redaktør og forfatter Endre Ruset loser oss gjennom den norske samtidslyrikken
 • 14.00 Forestillingen LYSETS ØYEBLIKK, en reise gjennom dikteren Harald Sverdrup sitt liv og forfatterskap, av og med sanger og smykkekunstner Elfi Sverdrup og skuespiller Torstein Andersen
 • 15.00 Slutt

Konferansier: fylkesbiblioteksjef Unni W. Minsås

Seminaret er et samarbeid mellom Vestfold fylkesbibliotek og Poesihovedstad Larvik . Velkommen til inspirerende og poetiske sensommerdager i Larvik!

Sliperiet ligger plassert i Hammergata i Larvik, ca. 10 minutters gange fra buss- og jernbanestasjon. Det er gode muligheter for parkering i området.

Billetter og overnatting til poesifestivalen

Kjøp Festivalpass 690 kr eller Dagspass 450 kr hos Bølgen Kulturhus.

Portrett Ole Paus
Portrett Ole Paus

Bestill overnatting hos Quality Hotel Grand Farris. Festivalpris 950 kr per døgn. Telefon: 33187800. Epost: q.grand.farris@choice.no

Poesifestivalen fredag 25. august 2017

Bølgen Kulturhus (Sanden Scene), Sanden 2, 3264 Larvik. Dørene åpner kl. 18.30.

19.00 #Åpning / Prolog. Fylkesordfører Rune Hogsnes og ordfører Rune Høiseth åpner Larviks andre poesifestival. Selveste Herborg Kråkevik holder kveldens prolog og hun vil også være kveldens programleder.

Hvert år deles Wildenvey-prisen ut til en poet eller en formidler av poesi, vi er glade for at prisen også i år deles ut under byens egen poesifestival.

#Poesi&snakk Vi er også svært stolte over å kunne presentere Nordisk råds litteraturprisvinner 2016, Katarina Frostenson. Hun skal samtale med journalist og forfatter Fredrik Wandrup.

#Konsert&snakk Og til slutt denne kvelden, hva passer vel bedre enn Frode Grytten Beat Band!

Poesifestivalen lørdag 26. august 2017

Bølgen Kulturhus (Sanden Scene), Sanden 2, 3264 Larvik

11.00 #Speed-dating med redaktører Skriver du poesi? Møt en redaktør. Marte Østmoe fra Liv forlag har speed-dating med skriveglade for en kjapp vurdering av tekster. Dette kan bli ditt første møte med en redaktør. Østmoe har blant annet bakgrunn som journalist, tekstforfatter og skrivelærer.

12.00 #Dagen derpå med Frode Grytten. En tilbakelent samtale av og med Frode Grytten.

13.00 #Debatt «Å bli oversatt eller ikke, et vinn eller forsvinn for både forfatter og leser?» Ifølge NRK viser en undersøkelse at det oversettes langt mindre nordisk litteratur nå, enn tidligere. Dette får konsekvenser, for forfatter, oversetter og ikke minst leser. Eller er det slik at vi burde kunne lese litteratur fra våre naboland? Vi tar debatten og de som deltar er: Anna Kleiva, Hilde Lyng, Endre Ruset og Pedro Carmona-Alvarez.

14.00 #Poesi&snakk Samtale mellom poetene Kjersti Bjørkmo, Theis Ørntoft (DK) og Henning H. Bergsvåg

15.00 #Debatt «Hva skjer med de refuserte? Del II». I fjor tok vi debatten om de refuserte poetene og stilte spørsmålet «Hva er en god diktsamling? Og hvem skal bestemme hva som er godt og ikke godt?» Debatten har fått ny aktualitet i år da flere av de yngre stemmene ble refusert, eller nullet som det heter. Debatten er på ingen måte over. De som deltar i debatten er: Poet Vilde Heggem, leder vurderingsutvalget i lyrikk,  Arve Kleiva og programleder i Diktafon, NRK P2, Annelita Meinich . Det er journalist og forfatter Fredrik Wandrup (Dagbladet) som skal lede debatten.

19.00 #Poesi&snakk :  Pedro Carmona -Alvarez og Kjersti Annesdatter Skomsvold i samtale med Annelita Meinich (NRK P2). Det fine med å være på festival er at man faktisk møter forfatterne og kan høre dem live. Gjennom samtale og lesning kan det zoomes inn på ulike sider ved diktningen, det være seg innhold eller form, eller selve skrivekunsten. Under denne programposten møter du altså  Pedro Carmona-Alvarez og Kjersti Annesdatter Skomsvold. Begge er de forfattere som mestrer flere sjangere, og begge har de gjendiktet andre sine diktsamlinger. Annelita Meinich holder i samtalen.

#Konsert&snakk Ole Paus er en av våre aller mest folkekjære visesangere. Ikke bare skriver han svært gode tekster, både poetiske og satiriske, han lager også fine melodier til sine viser. Paus stiller til #Poesi&snakk sammen med en annen som er svært opptatt av ordene og av teksten, det er  Katarina Frostenson, Nordisk råds litteraturprisvinner 2016. Det er journalist og forfatter Fredrik Wandrup som leder samtalen. Vi ser frem til en spennende samtale.

21.00 #PoesiMaraton Festivalens poeter avslutter lørdagskvelden og slår til med selvvalgte egne dikt i en sammenhengende lesning der den ene avløser den andre på scenen og publikum kan komme og gå som de vil.

Søndag 27. august 2017

Nanset kirke, Vikingveien 10, 3274 Larvik

11.00 Mea maxima culpa: poesigudstjeneste, gratis inngang

Poesigudstjeneste i Nanset kirke med Marte Valle og  Liv Neslowe fra Teater Ibsen.

13.00 Poesivandring fra Larvik torg, gratis

Poesiparken har i dag vel 60 installasjoner og vil vokse med 5 -10 hvert år. Vandringen skal skje rundt Poesifestivalområdet og vi skal besøke vel 15-20 installasjoner. Du får et lite inntrykk av hva parken formidler, både med Wildenvey, Vold, Bjerke, Hagerup, King, Heyerdahl og mange fler. Vandringen tar ca. 1 time.

Velkommen til Larvik!

I samarbeid med Vestfold fylkeskommune har Larvik kommune bestemt seg for å gjøre Larvik til en nasjonal poesihovedstad.

Bakgrunnen for dette spennende prosjektet er at Larvik, og fylket som sådan, har en svært rik litterær arv. Nærmere 60 forfattere har med sin biografi eller sin produksjon, tilknytning til Vestfold. Og Larvik er heldig å ha huset noen av de mest kjente poetene, nemlig Hermann Wildenvey, Gunnar Reiss–Andersen, Bjørn Aamodt og Sigurd Mathiesen, for å nevne noen.

I tillegg til dette har byen Poesiparken, med til sammen nærmere 60 installasjoner som er spredt rundt om i byen. Tanken er at gjennom nyskapende formidling kan kulturarv skape attraksjonskraft, refleksjon og identitet.

Poesihovedstad Larvik er både et kulturprosjekt og et by- og stedsutviklingsprosjekt.

Kan poesien hjelpe oss med å gjøre byen bedre? Og kan poesien få oss til å forstå og erfare våre omgivelser bedre? Ja – det har vi tro på i Larvik.

Nå inviterer vi inn til den andre poesifestivalen. Det er nok en gang et spenstig program med mange og dyktige forfattere og poeter og ikke minst formidlere av poesi. Vi håper du vil nyte dagene i Larvik og få en rik opplevelse i poesiens verden!

Rune Høiseth, ordfører i Larvik kommune

Poesifestivalen er støttet av

Fritt Ord, DEN NORSKE KIRKE – Tunsberg bispedømme, Larvik kommune, Vestfold fykeskommune, Vestfoldbibliotekene, Kulturrådet